Uygulama Alanları

Uygulama Alanları

Uygulama Alanları

POLİPROPİLEN TAŞIYICILI CAM ELYAF UYGULAMALARI (GF/PP):

E Tipi Elyaf Camın Kimyasal Özellikleri :

Düşük alkali oranı nedeniyle elektriksel yalıtkanlığı diğer cam tiplerine göre çok iyidir. Mukavemeti oldukça yüksektir. Suya karşı direnci de oldukça iyidir. Nemli ortamlar için geliştirilen kompozitlerde genellikle E Tipi cam kullanılmaktadır.

Neden ve Hangi Uygulamalarda Cam Elyaf Takviyeli PP Kullanılmaktadır?

Enjeksiyon uygulamalarında yaşanan gevreklik, yüzey çöküntüsü ve kırılma gibi sorunları çözmek için cam elyaf takviyeli Polipropilen kullanılmaktadır. Kullanılan camın fiziksel görünümü elyaf şeklinde olduğundan, üründe sertlik artışı ile kırılma mukavemeti kazandırmaktadır. Ayrıca E tipi cam elyafın iyi elektriksel yalıtkanlığı sebebiyle elektrik ile teması bulunan; savunma sanayi, otomotiv-sanayi, elektrikli ev-el aletleri ve beyaz eşya gibi sektörlerde de tercih edilmektedir.Ayrıca yük taşıyan ve hareketli ortama sahip mobilya (masa, sandalye vb.) üretimde en önde kullanılan üründür.

Ekstrüzyon uygulamalarında, cam elyafın en yoğun tüketimine boru üretiminde rastlanmaktadır. Yapı sanayinde kullanılan bazı boru tipleri için cam elyafın sertlik ve mukavemet değerlerinin yanında nemli ortamlara dayanımı, ısı iletkenliği, kolay işlenebilir olması gibi özellikleri sebebiyle tercih edilmektedir. Yapı sanayi ile aynı sebeplerden dolayı gemicilik sektöründe de kullanım alanı bulunmaktadır.

Cam elyaf kullanımı; genel olarak spesifık ısıyı düşürür, ısı iletimini artırır; buna bağlı olarak PP'nin kolay işlenmesi ile verimi arttırır. Sertliği ve darbe dayanımını birlikte artırması da cam elyafı diğer muadillerinden ayıran en önemli özelliğidir. Bu özellikleri dikkate alındığında birçok sektörde her geçen gün kullanım oranı artmaktadır. Ayrıca yeni ürün çalışmalarında da tercih edilmektedir.

POLİPROPİLEN TAŞIYICILI CAM KÜRECİK UYGULAMALARI (GB/PP) :

Cam küre; Piyasa adıyla "Cam Kürecik" yada "Cam Bilye" olarak bilinen yüksek şeffaflık da olan cam taneciklerdir. Kullanım amacı; Cam Elyafın ürüne kattığı darbe dayanımı dışındaki özelliklerinin yanı sıra ürünün özgül ağırlığını düşürmesi ve yüzey parlaklığı oluşturmasıdır.

Enjeksiyon uygulamalarında sık kullanılan bir üründür. Örneğin; otomotiv, mobilya, beyaz eşya ve elektrikli ev-el aletlerinde dış parçalarda yüzey parlaklığı, kolay işlenebilirlik ve sertlik açısından tercih edilmektedir.

MİNERAL VE ÖZEL KATKILI POLİPROPİLEN-POLİETİLEN (CT/PP-CT/PE) :

Mineral katkı olarak silika, kalsiyum karbonat (kalsit), talk, barit, kaolin vb. hammaddeleri, ortam ve proses işleme değerlerine uygun, ek aktive edici katkılar kullanarak müşterimizin uygulama yapacağı alana ve son ürüne göre formüle etmekteyiz. Örnegin; Film uygulaması için istenen yapışma önleyici, antifog özellikli antistatik yapıya sahip kalsitli son ürünü müşterimize vermekle birlikte, istenilir ise sadece kalsit içerikli PE/PP de üretebilmekteyiz.

Özel katkıların kullanımı ve sayısının artığı günümüzde plastik işleyen firmaların en temel sorunu; bir üründe kullanılan katkı sayısının artması ve buna bağlı olarak dispersiyon sorunu nedeni ile fire ve yüksek formül maliyetleridir. Firmamız, formül bilgisi ve üretim teknolojisini birleştirerek bu alanda müşterilerimize özel birkaç katkıyı bir arada kullanarak katkı üretebilmekte veya tek bir üründe hem ucuzlatıcı ve koruyucu hemde özel nitelikli compound üreterek hizmet vermektedir. Nitelikli ürün ile beraber ucuz ürün çalışması yapan müşterilerimiz içinde aynı hizmeti vermekteyiz.

POLİMER KATKILARI (ADDITIVE) :

Plastik ürünlerin kullanımı veya üretim sürecinde oluşan sorunları gidermek için özel nitelik kazandırıcı katkılar kullanılmaktadır. Örneğin; kullanılan plastik hammaddenin; dış ortam ömrü, alevlenme, elektrik direnci, proses edilebilme, yüzey tutuculuğu vs. gibi özelliklerini artırmak veya bu özellikleri kazandıran katkılar kullanılmaktadır.

Firmamız müşteri taleplerine göre standart ürünlerimizin yanı sıra yeni katkı gruplarını da üretebilmektedir. Firmamız mevcut ürünlerinde ve yeni ürün dizaynında birinci şart olarak özel şartnameleri dikkate alarak aşağıda belirtilen uluslar arası standartlara göre de ürün üretebilmektedir.

 

REACH : İnsan ve çevre ile temas edilebilirlik,

ROHS : Elektronik eşyalarda kullanılabilirlik,

KTW : İçme suyu ile temas,

FDA : Gıda ile temas edilebilirlik,

CPSIA : Oyuncaklarda kullanılabilirlik

UV KATKI

Güneş ışınlarının polimer zincirindeki kırılma etkisini yavaşlatır. Plastik parçaların veya filmin kullanım ömrünü uzatır.

İstenilen dış ortam proses ve sektör şartlarına göre UV katkı seçimi yapılabilir.

ANTİSTATİK KATKI

- Plastik yüzeyinde statik elektriklenmeyi engeller.

- Ürün yüzeyinin toz tutmamasını sağlar.

- Elektrostatik boyamayı kolaylaştırır.

SLİP (KAYDIRICI) KATKI

- Ekstruzyon uygulamalarında iç ve dış kaydırıcı özelliğinden faydalanmak için kullanılmaktadır.

- Jelatin ve film uygulamalarında; yüzey kayganlığı sağlayarak rulo sarımda yapışmayı engeller.

- Ürün yüzeyine hızlı etki ve yavaş etki seçenekleri bulunmaktadır.

PROSES İYİLEŞTİRİCİ KATKI

- Üretim esnasında proses tork değerini düşürerek verimi artırır.

- Ürün yüzeyinde oluşan karışım izlerini minimize eder. Homojen yüzey elde edilmesini sağlar.

- Metal yüzeyini kaplama özelliği sayesinde iyi bir temizleyicidir.

- Fire oranını düşürür.

ANTİFOG ( BUĞULANMA ÖNLEYİCİ ) KATKI

- Buğulanma terimi su buharının plastik film üzerinde ayrı damlacıklar şeklinde yoğunlaşmasını ifade eder. Bu durum özellikle Sera ve Ambalaj sektörü için sıcak soğuk ortamda oluşmaktadır. Buğulanmayı önlemek için proses esnasında Antifog katkı kullanılmalıdır.

- Antifog katkı kullanılması ile film yüzeyinin ışık geçirgenliği korunur ve saydam görüntü sağlanır.

POLİMER UYUMLAŞTIRICI KATKI

- Erime noktaları birbirine yakın fakat birbiri ile uyumlu olmayan plastiklerin homojen karışmasını sağlar.

- Karışım sonrası oluşan mikroskobik adacıkları küçültür ve eşit ölçülere getirerek ürünün darbe dayanımını artırır. Karışım süresini düşürür. Yüzeyde pullaşmayı engeller. 

ÜRÜNLERİMİZ :

Ürünlerimiz; taşıyıcı cinsi, cam elyaf oranı ve taşıyıcı akışkanlığına göre değişmektedir. Ayrıca bu sınıftaki PPH grubu ürünlerimizin ECO (geri dönüşüm PP) serisi de bulunmaktadır. Standart ürünlerimiz ve cam elyafın Polipropilen homo polimer ile bağdaşması sonucu oluşan fiziksel ve mekanik değerler aşağıda tablo olarak verilmektedir.


POLIPROPILEN HOMO POLIMERIN CAM ELYAF İLE MODİFİKASYONU

ÖRNEK STANDART PPH 100% 90% 80% 70% 60%
E SINIFI CAM ELYAF TAKVİYESİ   10% 20% 30% 40%
Yoğunluk/Density (g/cm3) 0,91-0,92 0,95-0,98 1,02-1,05 1,12-1,17 1,18-1,22
Kopma Mukavemeti/Tensile Strength at Break (Mpa) 20-30 40-50 60-70 70-90 85-100
Kopma Uzaması/Efongation at Break (%) >20-30 >5 >3 >2 >2
Elastikiyet Modülü/Flex Modulus (Mpa) 1500/2000 2500/3000 3000/4500 5000/7500 7000/8000
Çentikli İzod/Notched İzod (KJ/m2) 2-4 5-7 7-10 8-12 9-12